Descriere:
Crescut de mai bine de 3000 de ani, ca sursa de hrana, crapul comun sau romanesc, a devenit in lungul timpului cel mai popular peste de crescatorie. Carnea sa este superioara tuturor speciilor de crap si acest lucru i-a adus suprematia in piscicultura.
Crapul este un peste de talie mare, greutatea medie a unui adult fiind de 11.5 kg; exemplarele cele mai mari pot depasi 40 kg (au o rata de crestere de 1.4 kg/an) si pot trai peste 40 de ani.
Lungimea corpului poate atinge 1 m, iar masa maximum 40 kg. Este acoperit cu solzi mari. Spatele este, de obicei, negricios, cu nuanțe albăstrii sau verzui, flancurile arămii sau arămii-gălbui, iar abdomenul albicios. Cavitatea bucală este subterminală, cu buze groase. Crapul posedă patru mustăți, două nări, doi ochi, și botul. Pe trunchi și pe coadă se găsesc înotătoare perechi (două ventrale și două pectorale) și neperechi (dorsală, anală și codală, care prezintă doi lobi egali). Înotătoarele sunt acționate de mușchi, iar peștele este acoperit cu mucus și solzi. Există două forme de crapi: crapul cu spatele jos și crapul cu spatele înalt. Este răspândit aproape pe tot globul, populând apele dulci și cele salmastre. Trăiește până la 30 de ani, uneori și mai mult.
Pastrare:
- la temperaturi intre 0...4°C acoperit cu fulgi de gheata, termenul de valabilitate este de 72 ore.
Preparare:
- poate fi pregatit la cuptor, prajit, sau la gratar;